Pierre-Vincent Girardin is de 13e generatie wijnmakers in zijn familie. Van jongs af aan was Pierre in de kelder of de wijngaarden van zijn vader te vinden. Zijn vader verkocht in 2011 het familiedomein en hield 4,5 hectare van zijn beste wijngaarden achter om over te dragen aan zijn zoon. Vanaf dat moment werd Pierre-Vincent opgeleid en in 2017 bracht hij de eerste wijnen onder zijn eigen naam op de markt. Volgens veel internationale wijnschrijvers moet hij gerekend worden tot de grootste talenten van Bourgogne. Pierre heeft de beschikking over een imposant areaal wijngaarden in zowel de Côte de Nuits als de Côte de Beaune, verschillende villages, Premier Cru’s en Grand Cru’s komen uit de state-of-the-art wijnkelder in Meursault. De werkwijze is volgens de regels van de biologische wijnbouw.
Pierre-Vincent heeft sinds 2012 samen met zijn vader de wijnen gemaakt van de wijngaarden die de familie hield na de verkoop van het bedrijf in 2011. Ieder jaar weer leerde zijn vader hem de kneepjes van het vak en ontwikkelde Pierre zijn eigen visie en filosofie. Pierre probeert wijnen te maken die het terroir weerspiegelen. Inmiddels maakt hij wijnen uit veel verschillende appellaties en iedere wijn laat het unieke talent zien van deze jonge wijnmaker. Hij kiest voor grote vaten om minder houtinvloed te hebben in de wijnen, bottelt ook veel groot formaten en zijn keuze om veel Bourgogne chardonnay en Bourgogne Pinot Noir te maken om de jeugd te bereiken is een heel verstandige. Zijn wijnen zijn hierdoor bereikbaar voor een breed publiek. Bekijk en bestel hier de wijnen van Pierre-Vincent Girardin.
De wijngaarden van het domein en de négoce zijn verspreid over de Côte de Beaune en uiteraard de Côte de Nuits.
Pierre werkt volgens de regels biologische wijnbouw. Er wordt zodoende geen gebruikt gemaakt van herbiciden of pesticiden.
Naast de eigen wijngaarden in Volnay, Pommard, Meursault en Puligny bewerkt Pierre de wijngaarden voor de négoce zoveel mogelijk zelf.
Voor de vinificatie maakt Pierre gebruik van vaten van 456 liter. Twee keer het formaat dan gebruikelijk in Bourgogne. Dit om minder houtinvloed te hebben in de wijnen.
De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van de bekendste perceel binnen het dorp. Deze lieu-dit is de hoogst gelegen lieu-dit, en grenst aan en Remilly en ligt tegen de befaamde grand cru Chevalier-Montrachet aan. Stokken zijn meer dan 25 jaar oud.
Deze premier cru is gelegen naast de fameuze premier cru Pézerolles. Op een hoogte van 250-300 meter. De stokken zijn meer dan 35 jaar oud en de wijngaard wordt bewerkt volgens de regels van de biologische wijnbouw.
De druiven voor deze wijn zijn afkomstig verschillende lieu-dits binnen de aop Meursault: Tillets, Narvaux, Grands Charrons en les Vireuils. Plantdichtheid is 10.000 stokken per hectare en opbrengst 50 hl/ha.